Teorie a praxe se v životosprávě často vzájemně rozcházejí

Teorie a praxe se v životosprávě často vzájemně rozcházejí


Kdo se odbývá ve stravě, brzy na to doplatí. Je velice zvláštní se na tuto problematiku zadívat z pohledu teorie a porovnat ji s praxí. V dnešní době se nenajde prakticky nikdo, kdo by nevěděl, že kouření velice výrazně poškozuje zdraví, přesto si zhruba polovina lidstva pravidelně zapaluje cigaretu. O alkoholu byly sepsány tisíce svazků a přitom se prodej lihovin za posledních dvacet let ztrojnásobil.
červené fazole.jpg

Ovoce a zelenina

Podobné je to i se zeleninou a ovocem. Propagace přirozených potravin, kam tyto přírodní produkty patří, se na nás valí ze všech stran, ale jen zlomek Čechů skutečně zařazuje čerstvé ovoce a zeleninu do svého jídelníčku pravidelně.
zdravá výživa.jpg

Obiloviny

Celozrnné, nebo rafinované? Ty první organismus přirozeně vyživují, ty druhé vás rafinovaně o živiny obírají. Tyto informace si uvědomujeme takřka všichni, ale jen někteří s nimi cílevědomě pracují. Stále převládá počet těch, kteří o neblahých zdravotních dopadech bílé mouky dobře ví, přesto si k svačině dopřávají smažené koblihy.

Luštěniny

Luštěniny jsou potravou chudých a moudrých. Představují skutečně levný základ přirozené stravy https://www.weblinkovnik.cz/spravna-zivotosprava-ukryva-neco-vic-nez-diskuze-o-jidle/ a kdo je pojídá pravidelně, nejen že ušetří finance za nákup potravin, zároveň uspoří finance za své zdraví – lékařská ošetření a léky v souvislosti s civilizačními chorobami. Jestliže jsou luštěniny vhodně upraveny, nenadýmají, lze z nich připravit polévky, saláty, jsou náhradou masa v kombinaci s obilovinou.

Ořechy a semena

Ty se v naší stravě objevují velice sporadicky, ovšem měli bychom je zařadit mezi základní potraviny. Zejména ořechy vlašské, které jako jediné z této kategorie obsahují ideální poměr zdravých tuků omega-3 a omega-6.
vícezrnný chléb.jpg

Maso

Stále roste počet vegetariánů, kteří považují zabíjení zvířat za barbarský přečin. Většina lidí se však masa vzdát nehodlá a ti by si měli uvědomit, že prospěšnější je maso bílé, tedy maso ryb, mořských živočichů a ptáků. Zkrátka raději kuřecí maso, candáta nebo tresku, než vepřový bůček anebo hovězí steak. K propagaci konzumace červeného masa výrazně přispívá obliba grilování, nelze se tedy pak divit, že se plní onkologická pracoviště, lidé umírají v krutých bolestech na rakovinu tlustého střeva, a že v této chorobě je Česká republika na předních pozicích světového žebříčku.


Teorie a praxe se v životosprávě často vzájemně rozcházejí
Ohodnoťte příspěvek
Comments are closed.